Internet Explorer is not officially supported, please try these modern browsers:

Back to Top

VERSO Founders Row
Falls Church, VA

This boutique senior living building is designed to provide a high-end residential experience that promotes social interaction and pride of place for 55+ residents.

Sophisticated and gracious, the interior design combines materials and features that meld traditional motifs with current design trends. Focused on dignified and independent living, the amenity spaces were conceived to be an extension of the apartment home in a way that brings residents together for conversation, movie watching, book clubs, and dinner parties.

  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

Modera Founders Row
Falls Church, VA

Founders Row Apartments is built atop a historic Revolutionary War crossroads. Paying tribute to the period, the interior design marries the best of the past with soothing, yet stylish, contemporary design. Using a palette of blues, burgundy and neutrals, the space is accentuated by carefully curated art that reflects history in a playful way.

Modera Founders Row features dramatic interiors, centered around a custom, sculptural staircase, leading from the lobby to a coworking lounge on the mezzanine level. Vintage and custom seating with bookcases chocked full of delightful objects of art create an ambiance full of creative refuge and delightful surprises.

Exciting, lively, and full of fun, the multiple amenities serve as a threshold between remote work, rest, and play. Harmoniously stitching elements of history together, Modera Founders Row Apartments reveals a romantic sentiment that reawakens the nostalgic side within us.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

Carlyle Crossing – Reese Tower
Alexandria, VA

Reese Tower is centered in hottest destination of Alexandria, VA—Carlyle Crossing, a 1.7 million square foot development anchored by Wegmans Food. The community, created by Stonebridge, is transforming Alexandria, Virginia for the future. Hartman Design Group led the interior design of two residential buildings, Easton & Reese. We hope you enjoy this early bird snapshot of Reese Tower! This multifamily building is beautifully designed to include everything you need, right at home. From Co-working spaces to a Ted Talk stage, this will be one of the most innovative and dynamic communities the HDG’s interior design team has imagined.

  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

The Chase at Bryant Street
Washington, DC

Named for Salmon P. Chase, an abolitionist and life-long public servant, The Chase at Bryant Street is designed for the dreamer and the doer, for the person who loves to explore the world as well as their hometown, who craves the comfort of home as well as their active urban surroundings.  Located in the heart of the close-knit Edgewood community, the property is infused with local art, engaging spaces, community, and culture.

Collaborating with the developer MRP, SK & I Architecture, CBG Construction and local artists, the HDG team created a memorable ambiance that lives up to the spirit of the Edgewood community.  The design was a shared vision embraced by all.

Unpretentiously chic, the most miraculous part of the interior tends to be the moments of surprise.  The round hanging fireplace, ceiling mounted swings, bold color, and greenery hanging from light fixtures, together, add a downright cheeky charm to the industrial background of exposed concrete and black steel details.

The interior is simultaneously generous and intimate.  Maximizing natural light and establishing a sense of spaciousness, the open plan layout delineates the work/play zones using see-through shelving and screening elements.  Supporting the “work from anywhere” trend, peaked roof, glass house, individual work pods provide residents their own personal “office away from office”.  Bohemian and modern, this new multi-family community has formed a close relationship with its historic and established Edgewood neighbor.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

The Enclave at Potomac Club
Woodbridge, VA

Partnered with Mesirow Financial and Bozzuto Management Company, HDG created a new brand at the Enclave at Potomac Club. The new identity captures the spirit of a “chic farmhouse” through the use of light and bright natural materials. Located in a gated community in Woodbridge, VA, this multi-family property offers residents 10,000 SF of interior amenities including a lobby with a new vaulted ceiling, multiple co-working pods, a clubroom, sports bar, fitness, and yoga studio.

The design language flows throughout, creating a connection to nature that is cohesive, warm, fresh, and inviting. The project is visually layered. With a conscious effort to use materials that denote nature, the warm tones of wood, woven finishes, and linen intermingle with cool tones of white and gray to create a sense of wellness and sophistication.

Collaboration and transparency are built into the interior. Wherever structure allowed walls were removed to create an open flow of movement and vision. Pops of blue and cognac, pendant lights, and woven materials add a naturalistic feeling that works in contrast to the glass and contemporary design elements.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

Meridian on First
Washington, D.C.

Located in DC’s bustling Ballpark District, just steps away from the Navy Yard-Ballpark Metro Station, Meridian on First is located in one of the District’s most dynamic, walkable neighborhoods. Inspiration for the project began by examining the area, its history, and its evolution. Focusing on younger renters, the design team crafted each space to foster social engagement while providing intimate nooks that offer residents a space of their own.

The common areas are designed to provide a myriad of touch down opportunities, complete with outlets for charging. The sunny lobby and roof deck level both feature a backdrop of light woods, textures, and neutral tones accentuated with bold colors. Art is a significant focus throughout. The curated assortment of playful artwork punctuates corridors and lobbies alike while paying homage to the historic Navy Yard. 

Created for the “Live-Work-Play” lifestyle, this urban domicile includes multiple coworking and hangout opportunities from the main lobby to the coworking mezzanine. On the roof level, colorful work pods provide private concentration havens, along with an array of seating opportunities on the roof deck. Stadium seating adds volume to the lobby and creates an impactful and functional Work-Play area for residents who crave a social environment, yet prefer not to interact. All told, the project features light-filled spaces from the lobby to the rooftop, where the fitness center, with a yoga and spin room, is designed to connect the outdoors both visually and materially.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

The Octagon
New York, NY

Roosevelt Island is a community located in the East River between Manhattan and Queens. Widely associated with its namesake, President Franklin Delano Roosevelt, the island has a deep history. Today, preservation efforts seek to maintain the island’s historic landmarks for future generations. Originally built in 1834 as the NYC mental health hospital, The Octagon is one of those landmarks.

After suffering two fires in 1955 and again in 1982, in 2006, the structure was restored and adapted to a multi-family property. It’s second restoration began in 2014 when Bozzuto Management and BentallGreenOak teamed with Hartman Design Group to transform this residential community into a modern, highly amenitized haven for NYC residents.

By beginning the project with intensive research, branding, and a collaborative strategy phase, the design team built a unique, authentic story of the property. While adding an alluring modern twist to the amenities and common areas, the concept was to embrace the historic architecture and story of the island.

Connecting the distinctive exterior building material with the interiors, the original stone block walls were exposed to the interior spaces wherever possible, and the remaining historical elements such as the large entry doors in the new clubroom became a nod-to-the-past focal point in a modern space. With its dramatic spiral staircase, the renovated lobby design is a backdrop to the original five-story octagon geometry. Taking an “out of the box” approach to historic renovation, the palette of white, black, teal, and magenta are grounded by soft neutrals and warm woods.

Throughout the common areas, active and social spaces emanate a sense of community and create an engaged resident culture. Every nook and cranny are designed to provide an opportunity for the residents to find their personal space to workout, work, play, and socialize.

With an active art community and historical society on the island, a public gallery within the lobby highlighting local artists and historic photos connects The Octagon with the community at large.

Overlooking the East River and Manhattan, this unique property is blessed with expansive green space that includes a pool, outdoor amenities, and a community garden. Recognizing the therapeutic health properties that come from a connection between nature and the built environment, the HDG design team used Biophilic features throughout the interior. Natural textures, authentic materials, and botanicals create a sanctuary for residents within a bustling urban environment.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

The Haven National Harbor
National Harbor, MD

The Haven Condominium, quietly nestled above the National Harbor downtown area and the Potomac river draws an affluent crowd that desires a sense of tranquility and adventure. Just steps away from more than 160 shops and over 40 dining experiences, it was essential for the HDG team to add to the level of excitement while still fostering the essence of community. Understanding the unique location of the apartments, the HDG team designed an interior space great for get-togethers, co-working and quiet hideaways.

Floor to ceiling windows and dual-sided glass fireplace allows for a lively connection between the indoor and outdoor spaces while the nature pallet invokes a warm and cozy atmosphere. Relaxed and sophisticated, the club room is an instrumental part of the Haven with flat-screen TVs, lounge seating and a billiards table. Unique lighting features, bold artworks, and contemporary lounge chairs invite residents to collaborate, socialize and entertain. National Harbor is a 300-acre, mixed-use development being built by The Peterson Companies that at completion will include 3,000 hotel rooms (including the Gaylord National Resort & Convention Center), 2,500 residential multifamily units, 250,000 square feet of retail,250,000 square feet of Class-A office space, a marina with 3 piers and the 180′ tall Capital Wheel.

Awards Won

2018 Delta Associates Best Sales Pace for a Washington/Baltimore Condominium Community
2018 Washington Building Journal Best Real Estate Deal Awards
2019 BALA Best Multifamily Development 4-7 Stories Built for Sale
2019 GALA Best Design and Architecture Condominium
2019 GALA Best Design and Architecture, Multi-Family New Construction
2019 GALA Award of Merit, Community of the Year

 

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

Coda on H
Washington, D.C.

Known for its artsy community, street festivals, nightlife, restaurants, pop-ups, performances and energetic atmosphere, Coda on H is located at the center of a dynamic one-and-a-half-mile H Street stretch.   The design objective was to connect the interior of this residential building with the neighborhood and make every square inch of the amenity space functional and exciting for the residents.

Nestled in one of the most spirited neighborhoods in Washington, DC., Coda on H appeals to the millennial renter who seeks out the H Street vibe.  Walking into the lobby, prospects and residents immediately engage with the hand-painted street art that wraps the centrally placed stairwell.  A mix of contemporary, industrial and funk, the interior design resonates with the renter and reflects the authentic lifestyle of those attracted to this corridor.

With not one square inch of extra amenity space, the bike, mailroom and leasing offices became a part of the lobby design.  To connect the indoors to the outdoors a small casual lounge was carved out of the rear lobby space, which connects to the private courtyard.  Adorned with natural materials and greenery, this lounge creates a quiet sanctuary for the residents.

The most significant challenge was the small footprint of the building, which resulted in a minimal SF of amenities.  The competitive buildings have substantial common areas with many social and service amenities.  This challenge was overcome by creating an interior design that stands out from the competition.  The difference is in the details – cast, bronze doorknobs (molded from the designer’s daughter’s hands), the custom mural, industrial details, focus on original and playful art.

Boutique and intimate, with a true H Street vibe, since opening, Coda on H has been a success for the owner, MRP. Since opening in May 2018, the building is 99.2% leased.

Awards Won

2019 GALA Best Design and Architecture, Multi-Family Boutique Construction
2019 GALA Blue Ribbon for Best Feature: Entry Foyer and Lobby
2019 Washington City Paper Best Apartment Building
read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

1800 Oak
Arlington, VA

The major design objective was to reposition the dated common spaces of the apartment building to increase the value of the asset and to create a return on investment through enhanced rent revenue. Our primary goal was to maximize renter retention and occupancy by creating functional and stunning amenities that speak to today’s residents.

The team’s mission was to create an urban-hotel experience that would differentiate the property from its competition. The newly renovated space encourages connection among the residents, provides work and play space, and solidifies a sense of community. With approximately 10,000SF of renovated space, the team was able to transform this property into an innovative space where productivity and leisure coincide.

The design concept embraces wood materials reminiscent of the “oak theme”, reinforcing the name of the street this property is built on. Organic materials, earth tones, and textures were juxtaposed by rich jewel tones to create a casual yet elegant ambiance. Features such as branch hardware on the entry doors, live edge countertops, and wood bark veneer were integrated throughout the interiors to further define the property branding.

Due to constraints imposed by site grading, opportunities for windows were greatly reduced limiting the amount of natural light. Our team developed lighting concepts to compensate for this limitation while addressing the lack of window openings with thoughtful wall articulation.

Amenities were doubled. An underutilized lobby and sitting room were transformed into a socially active lounge featuring a tea station and a communal table. The oversized vestibule was reduced to allow for Uber and Lyft lounges on either side of the entry door. Throughout the first level, there are multiple opportunities to work, socialize – alone or together. The leasing office and concierge were relocated to achieve line of sight to the front door and the package storage room was expanded to meet today’s ever-increasing demand. Locker rooms were relocated to allow for a large state-of-the-art fitness center and a dated clubroom was transformed into a modern-day sports bar.

Since the new lobby opened, the community manager reports that these spaces are consistently occupied with residents who work from home or telecommute part-time—one day, he says, there wasn’t a single empty seat. “Everyone loves it. You’ll see random people come in here, taking pictures and selfies,” he says. “When you compare it to what it used to be, it’s just mind-blowing.”

 

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden