Internet Explorer is not officially supported, please try these modern browsers:

Back to Top

The Enclave at Potomac Club
Woodbridge, VA

Partnered with Mesirow Financial and Bozzuto Management Company, HDG created a new brand at the Enclave at Potomac Club. The new identity captures the spirit of a “chic farmhouse” through the use of light and bright natural materials. Located in a gated community in Woodbridge, VA, this multi-family property offers residents 10,000 SF of interior amenities including a lobby with a new vaulted ceiling, multiple co-working pods, a clubroom, sports bar, fitness, and yoga studio.

The design language flows throughout, creating a connection to nature that is cohesive, warm, fresh, and inviting. The project is visually layered. With a conscious effort to use materials that denote nature, the warm tones of wood, woven finishes, and linen intermingle with cool tones of white and gray to create a sense of wellness and sophistication.

Collaboration and transparency are built into the interior. Wherever structure allowed walls were removed to create an open flow of movement and vision. Pops of blue and cognac, pendant lights, and woven materials add a naturalistic feeling that works in contrast to the glass and contemporary design elements.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

425 Mass Apartments
Washington, D.C.

If there is one common thread among multi-family owners, it is to provide residents with experiences that are unique and more personal than what they might find down the street. The sister buildings located at 401 and 425 Massachusetts Avenue, NW, which sports the largest roof deck in DC, offered just that opportunity.

Partnering with the HDG interior designers, Equity Residential prioritized the rooftop amenity as Phase One of the planned repositioning of these two multi-family apartment buildings.

The team began with an intense strategy phase that included vetting space usage, points of impact, and budget constraints. The goal was to take advantage of the many meandering intimate nooks and large gathering spaces to create a mixed-use, outdoor haven for the residents.
The existing building structures have a yellow-orange brick façade. To overcome the monotony of the ubiquitous brick that continues at the roof deck, the design team chose wood-look planks, colored wall tiles, murals, and screen elements to clad the brick at focal points. Planting material and green walls add a lush connection to nature.

Many options for work and play, both together and alone, have been planned. The large covered space adjacent to the elevator lobby will be transformed into an open-air bar with lounge seating and gaming for residents to enjoy, rain or shine. In addition to places to work, to play, pools to dip in, and lots of cozy corners to curl up, there are multiple grilling stations and private dining rooms that were designed to allow residents to host private functions.

When finished, the reimagined roof deck will provide a healthy outdoor amenity for residents seeking a respite from the bustle of city life.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

The Octagon
New York, NY

Roosevelt Island is a community located in the East River between Manhattan and Queens. Widely associated with its namesake, President Franklin Delano Roosevelt, the island has a deep history. Today, preservation efforts seek to maintain the island’s historic landmarks for future generations. Originally built in 1834 as the NYC mental health hospital, The Octagon is one of those landmarks.

After suffering two fires in 1955 and again in 1982, in 2006, the structure was restored and adapted to a multi-family property. It’s second restoration began in 2014 when Bozzuto Management and BentallGreenOak teamed with Hartman Design Group to transform this residential community into a modern, highly amenitized haven for NYC residents.

By beginning the project with intensive research, branding, and a collaborative strategy phase, the design team built a unique, authentic story of the property. While adding an alluring modern twist to the amenities and common areas, the concept was to embrace the historic architecture and story of the island.

Connecting the distinctive exterior building material with the interiors, the original stone block walls were exposed to the interior spaces wherever possible, and the remaining historical elements such as the large entry doors in the new clubroom became a nod-to-the-past focal point in a modern space. With its dramatic spiral staircase, the renovated lobby design is a backdrop to the original five-story octagon geometry. Taking an “out of the box” approach to historic renovation, the palette of white, black, teal, and magenta are grounded by soft neutrals and warm woods.

Throughout the common areas, active and social spaces emanate a sense of community and create an engaged resident culture. Every nook and cranny are designed to provide an opportunity for the residents to find their personal space to workout, work, play, and socialize.

With an active art community and historical society on the island, a public gallery within the lobby highlighting local artists and historic photos connects The Octagon with the community at large.

Overlooking the East River and Manhattan, this unique property is blessed with expansive green space that includes a pool, outdoor amenities, and a community garden. Recognizing the therapeutic health properties that come from a connection between nature and the built environment, the HDG design team used Biophilic features throughout the interior. Natural textures, authentic materials, and botanicals create a sanctuary for residents within a bustling urban environment.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

360 State Street
New Haven, CT

When construction was completed in 2010, 360 State Street was one of the first new multi-family residences of its kind in New Haven, CT. As other residential buildings began to crop up near the Yale campus, 360 State Street apartments could not compete in the marketplace.  Bozzuto reached out to Hartman Design Group to transform the common spaces within the building.  The goal was to create an exciting vibe, engage the residents, and transform the customer experience.

Even with budget constraints, the HDG team realized the goal by converting the previously oversized and austere lobby space into a warm, homey lounge with a linear flame fireplace and comfortable furnishings.  To cater to the needs of the residents – mostly professors and graduate students from Yale –multiple work pods, lounge areas, and a coffee bar were added.

With cosmetic upgrades and new furnishings installed in the clubroom, fitness center, business center, and rooftop deck, the residents now enjoy work and play spaces that contribute to a life well-lived.

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

Instrata at Pentagon City
Arlington, VA

Bozzuto and Invesco partnered with Hartman Design Group to transform Instrata Apartments in the Pentagon City area. Home to sports figures, government consultants and older professionals, Instrata Pentagon City is set back from busy 15th Street, making it a quiet respite in a thriving urban location. Completed in 2003, the building was showing its age and not competing well in the marketplace.

A full renovation of the property’s indoor and outdoor amenities to a premier level was necessary to retain current residents. HDG’s mission was to create a boutique hotel experience that would differentiate the property from its competition. The new design encourages connection among the residents, provides work and play space, and solidifies a sense of community. As a result, says Lesley Lisser, Senior Director, Asset Management, Invesco Real Estate, “We noticed significantly higher retention rates, rent growth and strength in leasing. We realized that we created an overall lifestyle experience that residents are willing to pay for.”

Awards Won

2019 GALA Best Interior Merchandising, Multi-Family Renovation – High Rise

 

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden

1800 Oak
Arlington, VA

The major design objective was to reposition the dated common spaces of the apartment building to increase the value of the asset and to create a return on investment through enhanced rent revenue. Our primary goal was to maximize renter retention and occupancy by creating functional and stunning amenities that speak to today’s residents.

The team’s mission was to create an urban-hotel experience that would differentiate the property from its competition. The newly renovated space encourages connection among the residents, provides work and play space, and solidifies a sense of community. With approximately 10,000SF of renovated space, the team was able to transform this property into an innovative space where productivity and leisure coincide.

The design concept embraces wood materials reminiscent of the “oak theme”, reinforcing the name of the street this property is built on. Organic materials, earth tones, and textures were juxtaposed by rich jewel tones to create a casual yet elegant ambiance. Features such as branch hardware on the entry doors, live edge countertops, and wood bark veneer were integrated throughout the interiors to further define the property branding.

Due to constraints imposed by site grading, opportunities for windows were greatly reduced limiting the amount of natural light. Our team developed lighting concepts to compensate for this limitation while addressing the lack of window openings with thoughtful wall articulation.

Amenities were doubled. An underutilized lobby and sitting room were transformed into a socially active lounge featuring a tea station and a communal table. The oversized vestibule was reduced to allow for Uber and Lyft lounges on either side of the entry door. Throughout the first level, there are multiple opportunities to work, socialize – alone or together. The leasing office and concierge were relocated to achieve line of sight to the front door and the package storage room was expanded to meet today’s ever-increasing demand. Locker rooms were relocated to allow for a large state-of-the-art fitness center and a dated clubroom was transformed into a modern-day sports bar.

Since the new lobby opened, the community manager reports that these spaces are consistently occupied with residents who work from home or telecommute part-time—one day, he says, there wasn’t a single empty seat. “Everyone loves it. You’ll see random people come in here, taking pictures and selfies,” he says. “When you compare it to what it used to be, it’s just mind-blowing.”

 

read more
  • Send a link to this page to a friend or colleague

  • Hidden